
In dit vak staan de volkoren graanproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren couscous, volkoren bulgur en zilvervliesrijst.
Je risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 (suikerziekte) en darmkanker maak je als volgt kleiner. Eet volkoren!
Daarnaast leveren graanproducten en brood energie en veel andere goede voedingstoffen, zoals vezel, eiwit, vitamines B, ijzer en jodium.
In mijn boek leg ik je uit waaróm je niet bang hoeft te zijn voor koolhydraten, want vandaag de dag bestaat er een soort angst voor.
En die angst is absoluut niet nodig!
Tips voor brood, graanproducten en aardappelen
- Ben je gewend om veel witte graanproducten te eten, zoals witbrood, witte pasta en witte rijst? Vervang ze door de volkoren varianten. Een simpele ingreep, waar je lichaam je dankbaar voor zal zijn.
- Volkorenbrood eten is een makkelijke manier om elke dag onder andere vezels, ijzer en vitamines B binnen te krijgen.
- Brood is de belangrijkste bron van jodium in Nederland. Dat komt omdat in het meeste brood bakkerszout zit waaraan jodium is toegevoegd.
Eet je geen brood, dan is het heel lastig om genoeg jodium binnen te krijgen.
In biologisch brood zit soms geen bakkerszout, kijk op het etiket of vraag het na bij de bakker.
Als je zelf brood bakt, gebruik dan bakkerszout. - Varieer met havermout of muesli in plaats van brood.
Kies bijvoorbeeld voor een basis muesli en voeg wat rozijnen, ongezouten noten en fruit toe. - Aardappel is geen graanproduct. Het is een gezonde basis voor de maaltijd en ze bevatten nuttige voedingstoffen.
Kook, pureer of bak ze. - Volkorenpasta, zilvervliesrijst, volkoren bulgur, aardappel… ze hebben allemaal hun eigen kwaliteiten. Doe ze allemaal eer aan door elke warme maaltijd wat anders op tafel te zetten.
Klik hier voor tips voor broodbeleg
Klik hier voor volkoren recepten
Wat staat in de Schijf van Vijf en wat niet?
