
Groene asperges, paarse aubergine, gele bananen, blauwe bessen…
Groente en fruit geven onze maaltijden kleur. Elke soort heeft z’n eigen unieke kwaliteiten en smaak.
Groente en fruit hebben niet voor niets een gezonde uitstraling.
Eet je er genoeg van, dan verlagen ze het risico op hart- en vaatziekten.
Ook is er een verband tussen het eten van groente en een lagere kans op darmkanker en tussen groene bladgroente en een lagere kans op diabetes type 2 (suikerziekte).
Het eten van fruit hangt dus samen met een lager risico op diabetes,
darmkanker en longkanker.
Groente is geen fruit
Dit vak bestaat uit zowel groente als óók fruit.
Maar groente is niet hetzelfde als fruit en andersom, want beide leveren andere goede stoffen.
Je hebt ze dus allebei nodig voor je gezondheid.
Niet één groente (of fruit) bevat álle voedingsstoffen die je nodig hebt.
Daarom: varieer volop met groente.
Het bijkomend voordeel?
Variatie verveelt nooit 😊
Tips met betrekking tot groente
- Je kan je dagelijkse portie groente verspreiden over de dag.
Bijvoorbeeld paprika of komkommer op brood, snacktomaatjes of worteltjes onderweg, salade bij of als lunch, restjes groente door je omelet en natuurlijk gewoon bij het avondeten. - Groente kan je op veel manieren klaarmaken: rauw, koken, stomen, bakken, wokken, grillen, pureren. Zo maak je het nog gevarieerder. Kijk voor hoe je dat doet op internet of koop een kookboek.
Hoeveel groente heb je nodig?
Volwassenen krijgen het advies om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Voor de 250 gram tellen de groente zoals je het eet, dus bijvoorbeeld rauw of gekookt.
Wat staat er in de Schijf van Vijf en wat niet?

Fruit
Hou je van verschillende smaaksensaties? Natuurlijk, wie niet 😉
Op de fruitafdeling valt genoeg te proeven: sappige meloen, friszure appel, zoete banaan…
Als je steeds ander fruit kiest, krijg je ook nog eens alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt.
Tips met betrekking tot fruit
- Net als groente kan fruit altijd en overal. Bijvoorbeeld plakjes appel of banaan op brood, fruit door de yoghurt, gewoon los tussendoor, fruitsalade bij de lunch of fruit door het avondeten, zoals appel bij de spruitjes of mango door de rijst.
- Een beetje gedroogd fruit is lekker voor erbij. Een paar dadels als snack, wat rozijnen door de muesli of wat gedroogde abrikoos door de curry.
Hou het klein, want gedroogd fruit bevat flink wat suiker.
Bovendien kan gedroogd fruit vers fruit niet vervangen, omdat vitamine C verloren gaat bij het drogen.
Hoeveel fruit heb je nodig?
Volwassenen krijgen het advies om 2 porties fruit per dag te eten (200 gram).
Wat staat er in de Schijf van Vijf en wat niet?

Geef een reactie