Groente gebakken in zonnebloemolie, olijfolie over de salade, margarine op brood.
We hebben, beter gezegd ons lichaam heeft die onverzadigde vetten nodig.
Vet is een bouwstof én brandstof voor ons lichaam en levert de vitamines A, D en E.
Vet is een complexe stof. Het bestaat uit verzadigd en onverzadigd vet. En in elk product zitten deze vetten in andere hoeveelheden.
Als je producten met veel verzadigd vet vervangt door producten met veel onverzadigd vet, dan verlaag je de kans op hart- en vaatziekten.
Tips voor vetten
- Je boterhammen besmeren met zachte margarine of halvarine is een simpele manier om vet binnen te krijgen en daarmee ook de vitamines A, D en E.
- Oliën bevatten geen vitamine A en D. Aan vloeibare margarine en bak- en braadvet is wel vitamine A en D toegevoegd. Oplossing: varieer bij het bereiden van de warme maaltijd tussen olie en vloeibare margarine of vloeibaar bak- en braadvet.
- Vervang vetten die niet in de Schijf van Vijf staan door vetten die wel in de Schijf van Vijf staan (klik hier voor de pdf). In producten uit de Schijf van Vijf zit vooral het onverzadigde vet dat goed is voor je bloedvaten.
Wat staat in de Schijf van Vijf en wat niet?
De andere vakken van de Schijf van Vijf
- Groente en fruit
- Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
- Brood, graanproducten en aardappelen
- Dranken