Tussendoortjes

De volgende tekst komt rechtstreeks uit mijn boek.

De volgende tekst staat op pagina 59 en 60 in mijn boek.


Kleine aanpassing #2: 6 eetmomenten

Verdeel je voeding over 6 eetmomenten in plaats van 3.

Zeker als je de hele dag door eet – doe jij dat? – zijn 6 eetmomenten perfect om mee te starten!

Met die 6 eetmomenten prikkel jij je stofwisseling om actief te blijven in plaats van dat het na elke maaltijd weer in snelheid afneemt.

Eet gewoon je ontbijt, lunch en avondeten.
Neem tussen je ontbijt en lunch een stuk fruit.

Heb je iets meer vullend nodig en of dat meer energie geeft,
neem een banaan of een volkoren beschuitje met 35+ kaas- of mager vleesbeleg, zoals kipfilet.

Neem ‘s middags tussendoor een beschuitje met 35+ kaas.

Neem geen liga of iets dat daarop lijkt.
Dat zijn caloriebommen en zitten vol met suiker en ander ongezonde conserveermiddelen.

Heb je iets nodig voor bijvoorbeeld onderweg of dat makkelijk in je (werk)tas past?
Een snee volkoren brood met suikervrije jam werkt dan prima.
Doe het in een afsluitbaar plastic bakje: het blijft dan lekker vers, kan je het niet pletten en voorkom je dat je laptop onder de jam komt.

Neem ‘s avonds op de bank nog wat kleins.
Bijvoorbeeld een schaaltje magere yoghurt met een handje muesli en handje noten.

Dit zijn maar wat lukrake voorbeelden.

Zorg er in ieder geval voor dat je nog 3 (voor jou zo gezond mogelijke) tussendoortjes toevoegt aan je dagmenu.

Eind citaat boek


Wat zijn gezonde tussendoortjes?

Veel producten die worden verkocht als ‘verantwoorde tussendoortjes’ zijn calorierijk en of te zout en of bevatten ze veel suiker en of verzadigd vet. Dat kun je zelf veel beter.

Met deze recepten en tips voldoen jouw tussendoortjes aan de Schijf van Vijf.
Wat zo handig is aan de Schijf van Vijf: alles wat erin staat is goed voor je.

Voorbeelden gezonde tussendoortjes uit de Schijf van Vijf

Hieronder een paar voorbeelden van gezonde tussendoortjes die 100% Schijf van Vijf zijn.

  • Fruit
    • Portie vers fruit.
      Zoals appel, sinaasappel, banaan, mandarijn, aardbeien, bosbessen, kiwi, nectarine, perzik, meloen.
      Bekijk via de link hierna hoe groot een portie fruit is.
    • Fruitsalade of fruitspiesjes.
    • Bevroren fruit (druiven, frambozen, bosbessen).
    • Een paar gedroogde vruchten, zoals pruimen, abrikozen of een handje rozijnen.
    • Dadel gevuld met zachte geitenkaas of zuivelspread.
    • Stukje dadel- of vijgenbrood met oude 30+ kaas.
    • Appel uit de oven met kaneel en rozijnen of maak een heerlijke ‘appelknapper’.
      Je vindt het recept via de link hierna.
  • Groente
    • Portie (snack)groente.
      Zoals komkommer, cherrytomaten, reepjes paprika, geschrapte worteltjes, radijsjes, stukjes rauwe bloemkool, bleekselderij, rettich, enz. Eventueel met dip.
      Bekijk de recepten van de ‘tuinbonendip’ en de ‘paprikadip’ via de link hierna.
    • Cocktailprikker met cherrytomaatje met bolletje mozzarella en blaadje basilicum.
    • Tomaatjes of komkommer met hüttenkäse op smaak gemaakt met ui en kruiden.
    • Schijfjes komkommer of worteltjes met pindakaas of notenpasta.
    • Rauwkostsalade.

Bekijk hoeveel een portie fruit is.

Bekijk het recept van de appelknapper.

Bekijk de recepten van de tuinbonendip en paprikadip.

  • Zuivel
    • Schaaltje magere yoghurt naturel of met je favoriete toevoeging.
      Zoals muesli, vers of gedroogd fruit, noten of zaden.
    • Fruitsoep van gepureerd fruit, magere yoghurt of kwark en wat extra fruit.
      Eventueel wat walnoten als garnering. Lepelen maar!
  • Noten
    • Een handje ongezouten noten. Kies wat je lekker vindt.
      Amandelen, cashewnoten, pinda’s, walnoten, hazelnoten, macadamia…
    • Plakjes banaan of appel met daarop een beetje pindakaas of notenpasta.

Peulvruchten

Bekijk het recept van geroosterd volkoren stokbrood met hummus en groente

Bekijk het recept van geroosterde kikkererwten met kruiden

Dranken

Chai latte, chai thee met warme halfvolle melk.

Latte macchiato met halfvolle melk.

Ook met gewoon thee, koffie en water kun je alle kanten op.
Klik op de volgende link met voorbeelden van verrassende combinaties.

  • Graanproducten
    • Een stevige volkorenboterham of volkoren knäckebröd.
      Bekijk via de link hierna hoe je die ook Schijf van Vijf-proof belegt.
    • Volkoren tosti-variaties: met verse geitenkaas met een paar walnoten of pijnboompitten en plakjes druif, of met 30+ kaas en ananas of plakjes tomaat.
    • Volkoren mueslibolletje.
    • Restje pastasaus over?
      Smeer op een volkoren boterham, wat geraspte 30+ kaas erover en even in de oven.
    • Flensjes van volkorenmeel en halfvolle melk. Heerlijk zoet met aardbeien, bramen of bessen en een lepel magere kwark of hartig met prei, ui en kerrie.

    Bekijk hier hoe je jouw boterham en of knäckebröd Schijf van Vijf-proof belegt.

    Voordeel gezonde tussendoortjes

    Je lichaam heeft eigenlijk geen tussendoortjes nodig.

    Als je tussendoor wel zin hebt in iets dan kunnen gezonde tussendoortjes uit de Schijf van Vijf wel helpen voorkomen dat je teveel snoept en snackt.

    Je kan delen van je maaltijden tussendoor eten, zoals brood, groente, fruit of yoghurt.

    Een voorbeeld:
    Stel dat jouw lunch uit 3 sneetjes brood bestaat.
    Als tussendoortje kan je 1 sneetje daarvan om 10 uur eten en de andere 2 sneetjes als je gebruikelijke lunch.
    Hierdoor krijg je uiteindelijk net zoveel calorieën binnen. Met bijvoorbeeld een banaan extra om 10 uur had je meer calorieën gegeten.

    Voor je gebit is het beter om niet vaker dan op 7 tijdstippen iets te eten/drinken.
    Dus 3 maaltijden en nog op 3 tot 4 momenten iets tussendoor.
    Thee en zwarte koffie zonder suiker, als ook water zijn niet slecht voor je gebit, dus kan altijd 😊

    Wat zijn gezonde snacks?

    Een lekkere snack maak je makkelijk zelf. Dat is gezonder en vaak ook nog eens goedkoper.

    Kies ingrediënten uit de Schijf van Vijf en laat de creatieve hobbykok in je los.

    Scroll to Top